Nordcypern är den norra del av ön Cypern som Turkiet intog i samband med invasionen den 20 juli 1974 under Cypernkrisen. Majoriteten på Nordcypern är turkisktalande turkcyprioter.
Den 15 november 1983 utropade man sig som en självständig stat, Turkiska republiken Cypern, en statsbildning som dock endast har erkänts officiellt av Turkiet och den azeriska autonoma republiken Nachitjevan. EU har försökt att ena Cypern, men befolkningen i den grekiska halvan av ön röstade nej i en folkomröstning. Därför är endast den södra, grekiska delen av ön medlem i EU sedan den 1 maj 2004. Nordcypern täcker ungefär en 1/3 av ön vilket motsvarar ungefär Gotland till ytan och delar huvudstaden Nicosia (Lefkosa) i mitten. Man kör på vänstersidan precis som grannarna på södra delen av ön.
Cypern har alltid styrts av olika nationer och folkslag från Europa och Asien. Omkring 1200 f.Kr. kom grekerna till ön. På 700-talet f.Kr. var ön en del av det assyriska väldet, sedan kom babylonier, egyptier och perser. År 58 f.Kr. övertog romarna makten. Rickard Lejonhjärta erövrade ön 1191 på sitt tredje korståg. Efter att ha sålt den till Tempelherreorden tillät han Guy de Lusignan köpa ön. Cypern var i frankernas ägo fram till 1489 då venetianerna tog över styret.
Mellan 1571 och 1878 regerades landet av ottomanerna som sedan överlät ön till Storbritannien. Ett gemensamt turkisk- och grekisk-cypriotiskt självstyre beviljades 1960 men efter en grekisk militärkupp 1974 ingrep Turkiet i enlighet med avtalet om Cyperns fortlevnad. Turkiska republiken Nordcypern utropades 1983 under Rauf Denktaş.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar