Karlstad är en tätort i Värmland, belägen vid Vänerns norra strand. Karlstad är centralort för Karlstads kommun, residensstad för Värmlands län och stiftsstad för Karlstads stift samt sedan 1999 universitetsstad. Karlstad är Sveriges 18:e största tätort med 58 544 invånare (2005).
Karlstad, eller Tingvalla som det hette då, har varit en viktig handelsstad sedan vikingatiden. 1584 fick staden stadsrättigheter av Karl IX, som även gav staden dess nuvarande namn. Karlstad ligger vid den övre sidan av Vänerns strand, på ett deltaområde där Klarälven delar sig i många grenar innan den mynnar ut i Vänern. Värmland är känt som skaldernas landskap och i Karlstad har flera av dem verkat. En av de mest uppskattade är Gustaf Fröding. Karlstads symbol är en glad sol, bekant genom 'Sola i Karlstad'. Hon var en populär servitris på stadens utvärdshus och står nu som staty utanför stadshotellet.
Karlstad ligger i södra Värmland, vid Vänerns norra strand, och är centralort i Karlstads kommun, som avgränsas av Filipstad, Forshagas, Grums, Hagfors, Hammarös, Kils, Kristinehamns och Storfors kommuner, samt även en maritim gräns till Säffle kommun. Stadsbebyggelsen sträckte sig enligt Statistiska centralbyrån över en yta på 2 992 hektar 2005, vilket ger en befolkningstäthet på 1 956 invånare per kvadratkilometer.
Två tätorter, Alster och Skåre, samt småorterna Dingelsundet, Edsgatan, Höja, Björby och Gräsås och Steffensminne, ligger på omkring en kilometers avstånd från stadens bebyggelsegräns. Ännu en bit längre ut (2 - 3 km) finner man tätorten Skattkärr och tätorterna Skoghall och Vidöåsen i Hammarö kommun.
Det största vattendraget i staden är Klarälven, som mynnar ut med åtta förgreningar i Karlstad och dess närhet. Förutom Klarälven så flyter även Alstersälven strax öster om staden. Några större sjöar förutom Vänern, är Kroppkärrssjön, Sundstatjärn och Örsholmstjärn.
Karlstad stad grundades år 1584 av Karl IX och hade då bara 45 hushåll. Som många andra gamla städer har Karlstad drabbats av stora bränder. Efter branden 1865 har det historiska centrala Karlstad byggts upp med ovanligt breda gator i ett rutnätsmönster och ett mycket stort torg. Meningen är att brandgator skall hindra elden att sprida sig om det skulle bli en stor brand. På Värmlandsarkivs hemsida (Värmlandsarkiv fullgör uppgiften som landsarkiv för Värmlands län) fanns tidigare en karta över Karlstad från före branden med betydligt smalare gator och mindre torg.
Karlstad ligger som nämnts på delar av Klarälvens delta och också delvis vid Vänern. Deltat breder ut sig – förutom i Karlstad, också i Karlstads omgivningar, söder om staden, ner till bland annat Skoghall. En av älvarmarna (den västra) omger den ö (Tingvallaön) centrala Karlstad är byggt på.
Deltat leder till att det finns mycket vatten i staden i form av olika älvarmar, sjöar och vikar på grund av ett typfall av korvsjöbildning.
Deltalandskapet leder också till att landskapet vid älvarmarna är förhållandevis platt, men det finns en del höjder och höjdformationer i staden, som inte har koppling till älvens avlagringar. Det gäller särskilt norr och öster om deltat, liksom söder om deltat på Hammarö. Domkyrkan ligger dessutom på en högre punkt (det så kallade Lagberget) på Tingvallaön mitt i deltat, mellan alla älvarmar. Mer detaljer om Klarälvens delta finns i artikeln om Klarälven.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar