Älvängen är ett stationssamhälle och tätort i Starrkärr-Kilanda församling i Ale kommun. Samhället ligger vid E45 och Bergslagsbanan, även populärt kallad "BJ",
(nu Norge-/Vänernbanan) öster om Göta älv, drygt 3 mil nordost om Göteborg. Det geografiska läget med närhet till ön Tjurholmen i Göta älv, samt Grönån gjorde tidigt området till en lämplig plats för älvövergång och gränshandel. En tullstation inrättades vid Grönån på 1630-talet, och området hade strategisk betydelse under flera krig, exempelvis under Krabbefejden 1657.
Tätorten Älvängen är framvuxen kring en post- och järnvägsstation. Järnvägen var från början tänkt att konkurrera ut passagerartrafiken på
Göta älv, men lyckades ej konkurrera ut de billigare, men mycket långsammare båtarna. När Statens järnvägar övertog linjen hördes missnöjesyttringar bland ortsbefolkningen. Järnvägsstationen, som öppnades 1886, lades ner 1970 men öppnades igen 2004.
Före 1823 fanns ingen bebyggelse i Älvängen. Då använde bönderna i Utby, Starrkärr och Svenstorp ängarna vid älven. Där fanns bördiga betesmarker med god vattenförsörjning, vilket gjorde att kreatur kunde vistas där utan tillsyn hela sommaren. Det var enskiftet som medförde att området började bebyggas av gårdar, som flyttades från Utby, Starrkärr och Svenstorp. I och med att utmarker förvandlades till inägor lades också grunden till det blivande samhället Älvängen. Industrin började så småningom också breda ut sig i älvdalen.
Här låg P A Carlmarks repslageri, vilket gick i konkurs våren 2003, som flyttade hit 1917 från Åmål i Dalsland där det startats 1848. Den gamla repslagarbanan togs 1996 över av Repslagarmuseet. Till slutet av 1980-talet låg en av Wicanders korkfabriker här.
Söndag 13 januari
6 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar