Fjugesta är en tätort i Närke samt sedan 1995 centralort i Lekebergs kommun, Örebro län.
Fjugesta var municipalsamhälle åren 1906-1962.
Sydöst om Fjugesta ligger Riseberga kloster.
Fjugesta är i Sverige känt för det så kallade Fjugestamordet där Olle Möller dömdes för mord mot sitt nekande. Hotellet, som ligger intill stationsbyggnaden är från 1896 och där bedrevs hotellverksamhet fram till någon gång på 1970-talet. Idag finns där en pizzeria, en jourbutik och hyreslägenheter.
Tingshuset, där hölls tingsförhandlingar fram till slutet av 1960-talet. Därefter har lokalerna inrymt både förskola och fritidsgård. Även polisstationen var inrymd i samma fastighet. Idag ägs fastigheten av en stiftelse, kallas ”Hantverkshuset” och det bedrivs daglig verksamhet för handikappade i lokalerna.
Gamla marknadsplatsen har kvar de ursprungliga marknadsbodarna. På denna plats hölls årlig marknad den första tisdagen i oktober i över hundra år. Idag är det parkering på platsen och marknadsplatsen ligger numera en bit ner för vägen mot Vretstorp. Sannamarken hölls första gången år 1863.
Edsbergs Sanna herrgård ligger på vänster sida om vägen före utfarten på länsväg 204. Manbyggnaden är uppförd 1909. Här fanns gästgivargård från 1599 till 1907. Sanna har också varit en gammal tingsplats. Idag ägs gården av en stiftelse och inrymmer behandlingshem för handikappade.
Kvistbro Kyrka är uppförd i trä år 1662. Lägg märke till den vackra klockstapeln. Se också hur väl hela kyrkplatsen harmoniserar, med kyrka, prästgård och församlingsgården med sina flyglar. I den gamla f.d. Prästeparken, i sluttningen mot Svartån, har Tångeds IF fotbollsplan, Klockarvallen, för sina ungdomslag. Trantala-stugan är en torpstuga, ca 200 meter väster om Kvistbro kyrka. Stugan är från slutet av 1700-talet. Här ska Kvistbro sockens sista bödel ha bott. Avrättningsplatsen ska ha legat vid Hagalund.
Mullhyttan brukar kallas ”Porten till De Blå Bergen”. Här växte en by upp sedan drottning Kristina 1642 utfärdade privilegium för en masugn på platsen. Mullhyttan har en aktiv hembygdsförening som har rustat den gamla kvarnen och framförallt under sommaren drar igång vattenhjulet och mal mjöl på gammalt vis. Mjölet används sedan när man bakar i den gamla bagarstugan. Kvarngården har rustats och används till kafé under sommaren. Där finns även en modell över hyttområdet som fanns här för 150 år sedan.
Sixtorp finns det en naturskön badplats och en handikappanpassad promenadslinga. Här ligger också Sixtorps gamla skola.
Gammelhyttan vid Multens strand var en gång plats för en av Lekebergs många hyttor. I dag är vretarna efter bäcken och kring hyttplatsen ett vackert strövområde. Platsen hålls i hävd genom Västernärkes Naturvårdsförenings försorg och är växtplats för bl.a. tibast.
Söndag 13 januari
5 år sedan
1 kommentar:
Trevligt inlägg, nyinflyttad i fjugesta och fick lära mig lite ;)
Skicka en kommentar