Det här behövs för 6-8 port:
ca 1 1/2 kg benfri lammstek
1 dl mango chutney
1 tsk malen ingefära
1 tsk mynta + 1 tsk
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
Sås:
collorit soja
5 dl sky+buljong (tärning)
3 msk vetemjöl
1 1/2 dl grädde
Ugn: 175°
Gör så här:
1. Rör samman mango chutney med ingefära och 1 tsk mynta. Lägg ut lammsteken och fyll den med röran. Bind samman steken med bomullssnöre.
2. Gnid in steken med salt, peppar och 1 tsk mynta. Lägg steken i en eldfast form och stick in en kött-termometer så att spetsen hamnar i mitten.
3. Stek köttet mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. När termometern visar 65° är steken rosa och när termometern visar 70° är den nästan genomstekt.
4. Tag ut steken och täck den med folie. Låt steken vila ca 15 minuter.
5. Sila skyn och mät upp den. Fyll på med buljong så att det blir 5 dl. Häll det i en kastrull och låt det koka upp. Skaka samman mjölet med grädden och vispa ner det i skyn. Låt såsen koka 3-5 minuter. Smaka av.
6. Skär lammsteken i skivor och bjud den tillsammans med såsen, ugnsrostade grönsaker och tomatsalsa.
1. Rör samman mango chutney med ingefära och 1 tsk mynta. Lägg ut lammsteken och fyll den med röran. Bind samman steken med bomullssnöre.
2. Gnid in steken med salt, peppar och 1 tsk mynta. Lägg steken i en eldfast form och stick in en kött-termometer så att spetsen hamnar i mitten.
3. Stek köttet mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. När termometern visar 65° är steken rosa och när termometern visar 70° är den nästan genomstekt.
4. Tag ut steken och täck den med folie. Låt steken vila ca 15 minuter.
5. Sila skyn och mät upp den. Fyll på med buljong så att det blir 5 dl. Häll det i en kastrull och låt det koka upp. Skaka samman mjölet med grädden och vispa ner det i skyn. Låt såsen koka 3-5 minuter. Smaka av.
6. Skär lammsteken i skivor och bjud den tillsammans med såsen, ugnsrostade grönsaker och tomatsalsa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar