Mårdhunden (Nyctereutes procyonoides) är en art i familjen hunddjur. Det är den enda arten i släktet Nyctereutes.
Trots namnlikheten är mårdhunden inte nära släkt med mården (skogsmård). Båda räknas till ordningen rovdjur (carnivora), men de tillhör olika familjer. Djuret ser ut som en blandning mellan hund och tvättbjörn. Det har också beskrivits som en tjock räv med korta ben. Kroppen är 55 till 80 centimeter lång och skulderhöjden ligger runt 20 centimeter. Till detta tillkommer en 15 till 25 centimeter lång svans. Pälsen är gulbrun vid buken och sidorna och svartbrun på ryggen. Pälsen är under vintern tätare och tjockare men har samma färg. Vikten är mellan 5 till 12 kilogram, den högre vikten framför allt på hösten inför vintervilan. Mårdhundens ursprungliga levnadsområde ligger i östra Sibirien, i norra Kina och i Japan. Under 1800-talet fördes några individer till västra Ryssland för att uppfödas i pälsfarmer. Snart upptäckte man att djuret utvecklar den efterlängtade vinterpälsen bara i naturen. Därför sattes i Ukraina mellan 1928 och 1950 omkring 10 000 individer ut i naturen. Därifrån vandrade arten åt väst. I Finland hittade man de första mårdhundarna 1931, i Sverige 1945, i Rumänien 1951, i Polen 1955 och i Tyskland 1960.
Mårdhunden har ingen livkraftig population i Sverige men det finns ett fåtal i Norrbotten. Arten föredrar skogar med tät undervegetation och områden med snårigt buskage.
Som enda medlem i familjen hunddjur går mårdhunden i ide. Den sover inte någon egentlig vintersömn, men har en kraftigt nedsatt aktivitet. Fettlagret som den har skaffat sig under hösten räcker länge så att den lämnar boet bara tillfälligt under vintern. Vid andra årstider är mårdhunden aktiv på natten och mycket skygg.
Föda:
Mårdhundar är allätare, vilket inte minst deras för hunddjur ovanligt långa tarm vittnar om. Till deras föda räknas smågnagare, fåglar, fiskar, groddjur, snäckor och insekter samt nötter, bär och frukter. Ofta äter djuret ägg från fåglar som häckar på marken och den tar även as.
Fortplantning.
Den avlivade mårdhunden är den sydligaste bekräftade observationen av mårdhund i Sverige, skriver Jägareförbundet i ett pressmeddelande.
Enligt förbundet ställer mårdhunden till med stor skada på den inhemska faunan och kan sprida allvarliga sjukdomar. I Sverige pågår ett projekt mellan Jägareförbundet, Sveriges lantbruksuniversitet, Naturvårdsverket och ett flertal länsstyrelser med syfte att förhindra att mårdhunden sprider sig i landet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar