Petits choux-smet:
2 dl mjölk
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
75 g smör
1,5 dl mjöl
4 st ägg
Chokladsås:
1,5 dl vatten
1,5 dl socker
1,5 dl kakao
1 tsk smör
Till servering:
glass
2 dl mjölk
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
75 g smör
1,5 dl mjöl
4 st ägg
Chokladsås:
1,5 dl vatten
1,5 dl socker
1,5 dl kakao
1 tsk smör
Till servering:
glass
Tillagning
Fransmännen är som galna i den här barnsligt goda desserten - profiteroles. En liten petit-chou fylld med glass dränkt i varm chokladsås. Beräkna 2–3 stycken per person.
1 Värm ugnen till 200 grader.
Fransmännen är som galna i den här barnsligt goda desserten - profiteroles. En liten petit-chou fylld med glass dränkt i varm chokladsås. Beräkna 2–3 stycken per person.
1 Värm ugnen till 200 grader.
2 Värm upp mjölk, salt, socker och smör i en kastrull.
3 Rör bestämt ner mjölet och rör kraftigt över medelvärme tills en smidig degboll skapats.
4 Tag av från värmen och låt svalna något. Rör ner äggen i omgångar till enslät smet.
5 Spritsa eller klicka ut cirka 1,5 msk smet per bakelse på bakplåtspapper påen ugnsplåt.
6 Sätt in plåten i ugnen. När bakverken rest sig och börjat få färg kan man öppna försiktigt på ugnsluckan och släppa ut ånga. Grädda sedan ytterligare 15–20 minuter.
7 Låt svalna på galler.8 Servering: Skär av toppen på petitchoubakelsen. Fyll med en kula vaniljglass. Lägg på locket. Servera med ljummen chokladsås ringlad över bakelsen (se recept nedan).
Varm chokladsås:
1 Blanda vatten, socker och kakao i en kastrull.
Varm chokladsås:
1 Blanda vatten, socker och kakao i en kastrull.
2 Låt koka upp under omrörning med visp. Låt sjuda på svag värme under omrörning några minuter.
Tag av kastrullen från plattan och rör i en klick smör.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar