Docksta ligger i en liten församling som heter Vibyggerå som har ca 900 invånare, varav Docksta är den största orten. Här finns affärer, bank, skola, dagis och annan service för församlingens invånare runt om i dom mindre byarna. Vi kommer här att ta upp Vibyggerås historia mellan 1600 talet och 1900 talet, även andra tidsepoker finns det viss information om i länkarna till vänster. Den första bebyggelsen i Vibyggerå känner man inte till, teoretiskt sett kan jägare i ett arktiskt klimat ha besökt området redan 7000 f. Kr. Efter isavsmältningen mellan 7200 och 7000 f. Kr låg endast mindre delar av Vibyggerås inland ovan vatten. Skuleberget som idag har sin topp 294 m över havsytan stack bara upp som en liten kobbe en bit ut från den dåvarande kustlinjen.
De äldsta lämningarna efter människor som är kända inom Vibyggerås område är betydligt yngre än tiden runt isens tillbakadragande, sannolikt är dessa lämningar från 3000 – 2500 f. Kr dvs. från den tidigare delen av den yngre stenåldern. Därför är knappast de fynd som är gjorda de äldsta som ligger gömda i området.
Varifrån kom då de första människorna till Vibyggerå? Ja, sannolikt är att området under stenåldern fått befolkningsökning både från norr söder och öster. Att döma av de fornsaksmaterial som finns tillgängligt idag så har befolkningen som kom från söder varit den dominerande.
Var ligger då boplatserna och vilka naturtillgångar har använts under olika tider i Vibyggerå? Fyra platser är kända som forntida boplatser, men endast boplatsen i Edånger har blivit arkeologiskt utgrävd. Man kan med kol 14 metoden till 95% säkerhet fastställa att boplatsen i Edånger är inom tidsintervallet 1015 – 615 f. Kr.
Måndag 14 januari
5 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar