Ingredienser till 1 paj (12 bitar)
Deg:
6,5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
250 g kallt smör
2 dl vatten
Fyllning:
20 äpplen
4 cm färsk ingefära
100 g smör
½ dl kanel
1 tsk muskot
1 tsk kryddnejlika
1 dl maple sirap
1 dl grovhackade mandlar
1 dl grovhackade valnötter
½ dl russin
½ dl gula russin
½ dl kokosflingor
1 ägg till pensling.
Tillagning
1. Börja med degen. Tärna kallt smör och lägg i matmixer tillsammans med vetemjöl och vaniljsocker. Mixa slätt. Tillsätt vatten och mixa mycket kort, några korta tryck på knappen.
2. Dela degen i två delar varav den ena skall vara lite större än den andra. Lägg in i kylen i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175ºC.
3. Fyllning: Grovhacka mandel och nötter. Kärna ur och klyfta äpplena. Skala och finhacka ingefära. Lägg allt i en stor bunke.Tärna ner smör och tillsätt övriga ingredienser. Blanda noga så att alla kryddor fördelas jämnt runt äpplena.
4. Ta fram en stor pajform med hög kant.Ta ut degen och låt vila i 15 minuter.
5. Kavla ut den mindre degen på mjölat bord tills den är större än formen. Klä formen med degen så att den hänger över kanten. Lägg i äpplena i en stor hög.
6. Kavla ut den andra degen så att den väl täcker äppelhögen. Vik ihop den på mitten till en halvmåne. Skär små snitt längs den raka kanten. Skär även ut små löv i degen. Spara lövbitarna.
7. Lägg degen på halva äppelhögen och vik ut degen över den andra halvan. Knip noga ihop degkanterna runt om i ett vågmönster. Lägg på lövbitarna vid sidan om hålen.
8. Vispa upp ägg i en kopp och pensla pajen. Sätt in i ugnen i 1 timme. Sänk värmen om skorpan börjar bli väl bränd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar