Oslo, tidigare känd under namnet Kristiania (äldre stavning Christiania), är Norges huvudstad och administrativt är Oslo by ett eget fylke, "byfylke" med 580 229 invånare. Tätorten Oslo omfattar den sammanhängande bebyggelsen i och runt staden och hade 856 915 invånare 2008. Stadens rötter kan spåras tillbaka till tiden runt år 1000 och blev huvudstad 1299. Efter en tredagars brand 1624 blev staden flyttad ett litet stycke västerut och nyanlagd under namnet Christiania, medan det ursprungliga Oslo behöll sitt namn som ett område utanför staden. I och med utvidgningen av staden 1859 blev förstaden Oslo införlivad i Christiania, som från 1925 benämndes Oslo. Staden ligger längst in i Oslofjorden.
Centrala Oslo omges av skogtäckta åsar i nordväst, norr, nordost och sydost, mest känt är det stora skogsområdet norr om staden, Nordmarka. Åsarna ger Oslo en vacker inramning och fina förutsättningar för skidåkning och annat friluftsliv. Ett antal öar i Oslofjorden ingår i kommunen, bland annat Hovedøya.
Oslo präglas av sina tre vattendrag som genom tiderna har hjälpt till att utveckla bosättning, lantbruk och industri:
Lysakerelva utgör gräns mot Bærum i väster
Akerselva rinner upp i Maridalsvannet i Nordmarka och rinner ut i Bjørvika. Traditionellt har Akerselva utgjort en gräns i såväl psykologisk, geografisk som socioekonomisk mening mellan stadens välmående västra delar och de fattigare östra delarna. Akerselva är ca. 10 kilometer. Fallhöjden beräknas till 150 meter. Över älven leder 23 broar. Av dessa är 14 vägbroar. Resten är mindre övergångar för fotgängare och cyklister. Det finns 20-talet vattenfall. Akerselva var den enskilt viktigaste förutsättningen för stadens tidigaste industrialisering. På dess stränder etablerade sig vattenkraftberoende industrier under 1800-talet som Nydalens Compagnie, Christiania Spigerverk, Bjølsen valsemølle och Hjula væveri. I det post-industriella Oslo fungerar områdena kring älven som park och rekreationsområde. Många av industribyggnaderna står kvar, ombyggda för en ny tids behov. Ett spektakulärt projekt var ombyggnaden från kornsilo till studentlägenheter vid området Kuba.
Alnaelva (även Loelva) är stadens tredje och östligaste vattendrag och vid vars utlopp staden grundades.
Grannkommunerna är i väst Bærum, i norr Ringerike, Lunner och Nittedal, i öst Skedsmo och Lørenskog, och i söder Ski, Oppegård och Nesodden.
Oslo blev Norges huvudstad omkring år 1300 under Håkon V Magnussons tid som kung. Han anlade Akershus fästning och gjorde den till sitt residens. Osloborna drev framgångsrik handel, men blev efter hand utkonkurrerade av Hansan. Under 1500-talet hämtade sig osloköpmännen från Hansans dominans, och sjöfart och trävaruhandel byggdes ut. Under unionstiden med Danmark förlorade staden sin status som huvudstad och stagnerade ekonomiskt. Efter en stor ödeläggande brand år 1624 flyttades staden till motsatta sidan av Bjørvika och byggdes av sten enligt krav från kung Christian IV. Samtidigt döptes staden om till Christiania (från 1877 Kristiania). Christiania blev åter huvudstad år 1814, då unionen med Danmark upplöstes. Stortinget beslutade 11 juli 1924 att byta tillbaka till det ursprungliga namnet. Namnbytet skedde den 1 januari 1925.
Den tidigaste stadskärnan låg kring utloppet av Alna, det område som i dag kallas Gamlebyen. Christiania after 1624 flyttades västerut och låg nordväst om Akershus fästning. Genom århundradena har stadens centrum flyttat ytterligare västerut och kulminerade 1860—1950 med offentliga byggnader från Stortinget till Slottet längs med Karl Johans gates västra sida och med Rådhuset nere vid hamnen (byggt 1950).
1800-talet blev en tid med stor expansion för staden, och många offentliga byggnader byggdes – Slottet, Universitetet, Stortinget, Nationaltheatret och många fler. Tillväxten fortsatte något långsammare under 1900-talet. Många av de centrala stadsdelarna blev utbyggda i slutet av 1800-talet, när industrialismen fick folk att lämna landsbygden och ta sig till städerna. Stadsdelar som byggdes då är till exempel Grünerløkka och Homansbyen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar