Portioner: 8
2 1/2 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
1/2 krm salt2 äggulor till pensling
Busenkel köttfärssås:
400 g köttfärs
1 gul lök (hackad)
2 msk olja
1 burk smakrik tomatsås (ca 4 dl)
1/2 dl ketchup.
Gör så här:
1. Blanda mjöl, salt och smör med fingertopparna i en bunke eller använd matberedare.
2. Tillsätt vattnet och knåda snabbt ihop till en deg. Lägg den i kylen att vila.
3. Bryn köttfärs och lök i olja. Tillsätt tomatsåsen och ketchupen. Låt småputtra i ca 10 minuter. Krydda med salt och peppar. Låt svalna.
4. Sätt ugnen på 175°C. Fyll portionsstora pajformar av aluminium till hälften med köttfärssås.
5. Kavla degen ca 3 mm tjock. Skär rundlar som är ca 2 cm större i diameter än pajformarna.
6. Pensla degkanterna med äggula. Täck pajformarna med deglocken och fäst dem runt kanterna.
7. Pensla lockens ovansidor med resterande äggula. Gör ett pennstort hål i mitten av varje lock med hjälp av en sticka.
8. Dekorera pajerna i valfritt mönster med pajdegsrester.
9. Grädda på mellersta falsen i 15-20 minuter.
10. Servera gärna pajerna med bitarna av majskolvar, morötter och rättiksstavar. Extra läskig blir pajen med ett finger i, t ex en halv wienerkorv som kan prydas med leksakslösnagel, men det är inget för de minsta barnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar