Det här behövs till 4-6 port:
1 kg älgkött, ytterlår eller fransyska
smör
2 gula lökar, i klyftor
120 g jägarbacon, Scan, i strimlor
ca 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
6 enbär
1/2 tsk timjan
1 lagerblad
33 cl mörkt öl
1 mörk oxbuljongtärning
2 dl vatten
3 morötter
3 palsternackor
200 g kantareller, smörfrästa
3 msk maizena, mörk
redning
persilja
Gör så här:
1. Tina köttet om det är fryst. Skär köttet i 3x3 cm stora tärningar. Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i en stekgryta.
2. Fräs lök och bacon och tillsätt det i grytan. Salta, peppra och tillsätt enbär, timjan och lagerblad. Tillsätt öl, vatten och smulad buljongtärning och låt grytan koka upp och sedan sjuda, ca 1 timme under lock.
3. Fräs under tiden kantarellerna. Lägg ner dem i grytan tillsammans med skalade och skivade morötter och palsternackor. Låt sjuda 10 minuter till.
4. Red av grytan med mörk redning och låt grytan sjuda ca 3 minuter till. Smaka av grytan och dekorera med persilja. Servera med kokt potatis och sallad.
1. Tina köttet om det är fryst. Skär köttet i 3x3 cm stora tärningar. Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i en stekgryta.
2. Fräs lök och bacon och tillsätt det i grytan. Salta, peppra och tillsätt enbär, timjan och lagerblad. Tillsätt öl, vatten och smulad buljongtärning och låt grytan koka upp och sedan sjuda, ca 1 timme under lock.
3. Fräs under tiden kantarellerna. Lägg ner dem i grytan tillsammans med skalade och skivade morötter och palsternackor. Låt sjuda 10 minuter till.
4. Red av grytan med mörk redning och låt grytan sjuda ca 3 minuter till. Smaka av grytan och dekorera med persilja. Servera med kokt potatis och sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar