Dubai (arabiska: دبي, transkription: Dubayy) kan antingen syfta på ett av de sju emirat som utgör Förenade arabemiraten på arabiska halvön eller emiratet Dubais huvudstad som ibland kallas "Dubai stad" för att skilja dem åt.
Emiratet Dubai skapades 1833 och ingår sedan 1971 i Förenade arabemiraten. Dubai delar juridiska, politiska, militära och ekonomiska funktioner med andra emirat inom ett federalt system, fastän varje emirat har jurisdiktion över vissa funktioner som polissystem och ombesörjande och underhåll av lokala inrättningar. Dubai har det största invånarantalet och är det största emiratet till ytan efter Abu Dhabi. Dubai och Abu Dhabi är de enda emiraten som har vetorätt i Federala Rådet som består av federationens Emirer. Dubai har regerats av Al Maktoum-dynastin sedan 1833. Emiratets nuvarande regent är Mohammed bin Rashid Al Maktoum som även är premiärminister och vicepresident av Förenade Arabemiraten.
Arabiska är sedan 2008 officiellt språk i federationen medan engelska är lingua franca. Alla vägskyltar är på engelska och arabiska men bilarnas registreringsnummer är numera endast med latinska bokstäver och siffror. Eftersom cirka tre fjärdedelar av emiratets befolkning är gästarbetare från syd- och sydostasien så är även urdu, hindi, farsi, tamil, malayalam och tagalog vanliga. Emiratet Dubai grundades 1833 när ätten Al Maktoum med 800 följeslagare slog sig ner på västra sidan om Dubai-viken Khor Dubai vid fiskebyn Bur Dubai. Emiratet ingick sedan i det brittiska protektoratet Trucial States (även kallat Trucial Oman) och växte gradvis i betydelse tack vare en konsekvent politik att gynna transittrafik och handel. När Shahen av Persien 1902 höjde sina hamntullar avskaffade Dubais härskare sina och upplät mark för en stadsdel åt iranska handelsmän. På 1960-talet upptäcktes olja och de jämfört med grannen Abu Dhabi måttliga intäkterna kom att investeras i hamnen, nya hamnar, flygplatsen och annan infrastruktur vilket möjliggjorde Dubais roll som ledande handelsstad i regionen.
När brittiska Trucial Oman avvecklades och Förenade Arabemiraten bildades 1971 så fick det mycket oljerika Abu Dhabi förstaplatsen och Dubai andraplatsen i federationen. De andra fem emiraten norr och öster om Dubai är i första hand i federation med Abu Dhabi som innehar president- och ÖB-posten och i andra hand med Dubai som besätter vicepresident- och premiärministerposterna. Bahrain och Qatar valde dock att stå utanför Förenade Arabemiraten och bli självständiga när Trucial States avvecklades, trots mycket starka band; Qatar och Dubai hade exempelvis en gemensam valuta, kallad Riyal, mellan 1966 och 1973 då Dubai gick över till Förenade Arabemiratens Dirham AED.
Dubai är idag federationens största stad, dess kommersiella centrum och har den kanske mest toleranta politiken gentemot andra kulturer och utlänningar. Dubai är ett av sju emirat i landet Förenade Arabemiraten. Centrala Dubai ligger vid kusten av Persiska viken och gränsar mot emiratet Abu Dhabi i sydväst och sydost samt emiratet Sharjah i nordost. Dubai är navet i ett sammanhängande stråk av bebyggelse som sträcker sig cirka 90 kilometer längs kusten, från Jebel Ali i sydväst, och vidare förbi Sharjah och Ajman upp till Umm al-Qaywayn i nordost. Sharjah är sammanväxt med distriktet Deira i de nordöstra delarna av Dubai, och är präglad av lägre hyror p.g.a. kaotisk trafik samt en mer strikt tolkning av islam med bl.a. totalförbud av alkohol och hårdare regler för kvinnor.
Till Dubai hör även oasen Hatta som ligger skiljt från resten av Dubai i bergen mot gränsen till sultanatet Oman. Dubai satsar sedan flera år medvetet på att göra turism till en långsiktig och hållbar inkomstkälla genom att skapa bla. DubaiLand som år 2012 skall attrahera 6 miljoner besökare.
Måndag 14 januari
5 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar