Avslappningsmusik...

Varg

Varg eller ulv (Canis lupus) är ett rovdjur med spridning över en stor del av världen. Vargen är den största av de 35 vilda arter av hunddjur som finns och dessutom stamfader till hunden. En fullvuxen varg väger 30 till 50 kg.[3] På grund av vargens stora utbredningsområde finns stora skillnader i djurets storlek. De största vargar som förekommer i skogsområden i Alaska, Kanada och Östeuropa är ungefär 160 centimeter långa och vid skuldran 80 centimeter höga. En ca 50 centimeter lång svans tillkommer. Deras vikt kan gå upp till 80 kilogram. De minsta vargarna lever på arabiska halvön och i närliggande regioner. Deras längd ligger vid 80 centimeter och vikten vid 20 kilogram. Svansen är ungefär 30 centimeter lång. Honor är mellan 3 och 12 procent mindre än hannar och har 20 till 25 procent lägre kroppsvikt. Pälsens färg är mycket variabel. Det finns vita, krämfärgade, rödaktiga, gulaktiga, gråa och svarta individer. I tempererade områden av Europa och Asien är de huvudsakligen gråaktiga och i arktiska regioner mest svarta eller vita. Undersidan är blek eller ljust vit. Ofta är vargarnas rygg mörkare än deras svans, buk, öron och nos. Det är mycket svårt att skilja vargspår från spår av hundar. Ofta krävs det att man följer spåret en längre sträcka (gärna flera km) för att man ska kunna vara någorlunda säker på att det är varg och inte en lös hund man spårar. Vid spårning på snö lämnar stora hanvargar en spårstämpel på 10-12 cm exklusive klor. Få hundar har så stora tassar. Nordeuropeiska vargar har dessutom en steglängd på minst 140 cm på hårt, plant underlag i trav, vilket sällan matchas av hundar. Det finns emellertid vargar med små tassar, och en normal varghonas tassar är faktiskt inte större än en grå- eller jämthunds. Vargspåren går ofta rakt (målmedvetet) medan tama hundar brukar springa kors och tvärs. Detta beteende gäller dock inte alltid, eftersom vargen också kan göra oregelbundna lovar, och hundar kan dessutom vara målmedvetna. Rimligen torde förvildade hundar med tiden bli mer "lugna" (mindre lekfulla) i beteendet och därmed svårare att skilja från varg på spår. När vargar går i flock i djup snö, går de ofta "fot i fot". De sätter då ner tassarna i varandras spår, så att det ser ut som att det endast gått ett djur i spåret. Spårar man en längre sträcka kommer man förr eller senare till något ställe där de delar på sig. En sådan spårlöpa lämnar inte tama hundar. Till spårtecknen räknas också spillning och urinmarkeringar. En varg äter inte samma slags mat som en hund nuförtiden. Den livnär sig på kött och ben. Spillningen skiljer sig således från hundens, som oftast blir utfodrad med pellets som är utblandade med vegetariskt innehåll. När vargen ätit mycket ben, blir avföringen helt vit. Urinmarkeringar av varg ser likadana ut som hundens. Men det finns en stor skillnad i alla fall. Hos vargen är det endast alfaparet som har rätt att lyfta på benet när de urinerar. De andra flockmedlemmarna (även hannarna) hukar sig ner och urinerar som hundtikar. Under högvintern, när honan löper, kan man finna spår av blod i urinmarkeringarna, då vet man att det är varg som varit framme (hundtikar urinerar hukande). roza_hrefReplace("48052134d6e8f96f8771707b4e245f37"); // -->

fredag 21 maj 2010

Grillad fläskfilé med mortadella, grillade grönsaker och timjansky.

Ingredienser 4 person(er)

500 g fläskfilé
100 g mortadella, tunt skivad
1 tsk tryffelolja, vit konc
8 st tandpetare
1 tsk salt, + svartpeppar
Grönsaker
400 g färskpotatisar, små
2 msk olivolja, (1 + 1 msk)
1 tsk salt, +lite svartpeppar
500 g grönsaker, zucchini, paprika, färsk lök
150 g pärltomater, små
1 dl taggiasca-oliver
1 nypa ärtskott, - eller rödbets
1 st timjansky
0,5 st timjan, kruka färsk, plockad
1 dl mellangrädde, + samma mängd vatten
1 st vitlöksklyfta, skivad
0,5 st hönsbuljongtärning
1 tsk maizena, majsstärkelse
Tillagning
Italiensk mortadella och tryffelolja sätter smak på grillad fläskfilé.
1. Sätt ugnen på 225°. Borsta potatisen, klyv och blanda med 1 msk olivolja, salt och peppar. Ugnsbaka dem ca 20 min. 2. Putsa filén från hinnor. Skär ett cm-djupt snitt längs med. Fortsätt snittet som en spiral in i köttet så att filén kan vikas ut plant. Lägg över plast och banka lätt ut till en jämn platta. Täck köttet med mortadella och droppa över tryffelolja. 3. Rulla ihop till en fast rulle och fäst med tandpetare. 4. Skiva zucchinin, skär paprikan i bitar, halvera löken och blanda med 1 msk olja. 5. Koka upp ingredienserna till skyn och ha den klar.6. Salta, peppra och grilla köttet och grönsakerna när grillen uppnått rätt temperatur. Passa noga och när filén har fått färg, slå in den i folie och låt den ligga kvar på grillen till innertemperatur 68°. Totala grilltiden blir 15–20 min. 7. Låt köttet vila 10–15 min medan grönsakerna grillas färdigt. Blanda de grillade grönsakerna med den ugnsbakade potatisen, tomater och oliver. 8. Skär filén i 8 bitar och servera den med tillbehören.

Inga kommentarer: